Nou, je kan de hele dag gebakjes, koekjes, ijs, pudding en hartige snacks eten en je er supergoed bij voelen. Haha, ja, echt waar! En dan toch...
De meest standaard vragen en opmerkingen zijn:
“Dan kan je toch níks meer eten?!”
“Dan blijft er niks meer over...”
“Krijg je dan wel al je voedingsstoffen binnen?”
Antwoord 1: Je kan zo veel eten als je wilt, zonder calorieën te hoeven tellen.
Antwoord 2: Er blijft juist nog heel veel over. Het is een lifestyle vol overvloed.
Antwoord 3: Jazeker, veel meer dan wanneer je gekookt of bewerkt voedsel eet.
Maar ja, dat is niet echt antwoord op de vraag “Raw vegan worden. Waarom zou je?”. Hierop kan ik trouwens ook maar deels antwoord geven, omdat iedereen er andere redenen voor kan hebben. Ik ben er zelf mee begonnen omdat ik het zat was om me altijd maar moe te voelen, niet lekker in m’n vel te zitten en overal door m’n lichaam heen pijn te hebben. Niemand heeft me er ooit vanaf kunnen helpen; geen huisarts, geen ziekenhuis, geen alternatieve arts. Ik had vanalles geprobeerd. Zo zag mijn leven er voornamelijk uit: werken, eten, slapen. Ik zat vast in een vicieuze circel van vermoeidheid en pijn, twee dingen die altijd met elkaar verbonden zijn. Als het lichaam pijn voelt, ervaart het lichaam dat als stress. Als er stress in het lichaam aanwezig is, wordt er een stresshormoon aangemaakt wat een belasting is voor de bijnieren. De bijnieren raken op een gegeven moment uitgeput en dan ontstaat er chronische vermoeidheid. Bij sommige mensen zelfs zó erg dat ze zo goed als verlamd raken, dat ze alleen nog maar op bed kunnen liggen.
In 2012 ontdekte ik raw food en wat je ermee kan bereiken: gezondheid en blijdschap. Samen met een vriendin gingen we op een yoga retreat, waarbij alleen raw food werd geserveerd. We waren nieuwsgierig wat zo’n lifestyle inhield en ik vind het altijd leuk om iets nieuws te leren. Een week voor vertrek drong het tot me door: geen patat. Ik vond het zó erg dat ik een vakantie had geboekt waarbij ik niet eens patat kon eten, iets wat ik tijdens iedere vakantie dagelijks deed. Oh, wat vond ik het erg! Maar ja, ik had al geboekt...
Nou, ik heb het dus voor geen seconde gemist. Wat hebben we toch heerlijk gegeten tijdens dat retreat. We kregen goed vullende maaltijden en zelfs heerlijke taart. Ja, echt! Alles zag er prachtig uit, smaakte goed en gaf voldoening. Tijdens dit retreat hebben we de film Forks over Knifes gekeken, wat me heeft geïnspireerd. Er waren ook inspirerende mensen op dit retreat, waardoor ik besloot ervoor te gaan.
Ik voelde dat dít de oplossing was voor mijn gezondheidsproblemen.
I was sick and tired of always feeling sick and tired.
Zo gezegd, zo gedaan. Nou, nee… Het is niet niks om over te stappen van een leven lang bewerkt voedsel naar volledig vers en dan ook nog eens alles rauw. Ik kwam erachter hoe ontzettend verslavend industrieel voedsel is (wat ik eigenlijk geen voedsel wil noemen, want het is meer ‘vulling’ dan voedzaam). Rustig aan, stap voor stap, heb ik m’n eetpatroon aangepast. Tips hoe dit aan te pakken kan je in de blog ‘Raw vegan worden. Hoe doe je dat?’ vinden.
Dankzij de raw vegan lifestyle voel ik me werkelijk beter dan ooit tevoren. De chronische pijn en vermoeidheid werden geleidelijk minder (en veel andere klachten verdwenen). Ik begon steeds actiever te worden en zin in dingen te krijgen die ik voorheen te vermoeiend vond. Ik dacht dat ik lui was, maar nee, m’n lichaam was moe... heel erg moe. M’n lichaam was vervuild, heel erg vervuild...
Is het me gelukt om deze lifestyle dag in dag uit volledig vol te houden? Nee. Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen toch weer ‘rotzooi’ gaan eten en daar weet ik ook alles van. Het blijkt ontzettend verslavend te zijn, maar... ieder moment is een kans om opnieuw te beginnen.
Mijn ervaring met de verschillen tussen hoe ik me voel als ik wel of niet alleen raw food consumeer is groot. Zowel de ervaring is groot, als het verschil tussen hoe ik me voel. Dit heb ik ook van vele anderen gehoord.
“Je bent wat je eet.”
Het feit dat raw food levend voedsel is, vol energie, vitaminen, mineralen, e.d. zorgt ervoor dat een mens zich ook levend voelt, vol energie, vrolijk, blij, positief. Bewerkt, industrieel voedsel leeft niet meer, met alle logsiche gevolgen van dien.
Ik weet nog dat ik na m’n eerste week 100% raw food weer chips at en dacht, wauw, ik proef chemicaliën. Het verbaast me niets dat zoveel mensen tegenwoordig een zwak immuunsysteem en zwakke gezondheid hebben, met veel ongemakken en uitdagingen.
10 redenen om een raw vegan lifestyle te volgen:
1. Energie! Soms zó veel dat je je afvraagt, wat kan ik ermee doen?
2. Helderheid in je hoofd.
3. Het ideale gewicht, terwijl je zo veel kan eten als je wilt.
4. Betere gezondheid. Veel ongemakken en klachten kunnen verdwijnen.
5. Verjonging. Je gaat er jonger uitzien door o.a. de vele anti-oxidanten.
6. Mooie huid, haar en nagels.
7. Geen deodorant en shampoo meer nodig hebben.
8. Makkelijke en regelmatige stoelgang met goede ontlasting, zonder toiletpapier nodig te hebben.
9. Raw food zit nog vol enzymen, terwijl bij voedsel dat wordt verhit boven de 42 graden Celcius (dus niet raw vegan) worden enzymen vernietigd, die we juist zo hard nodig hebben voor iedere functie in ons lichaam.
10.Rauw voedsel zit vol water, wat al onze cellen nodig hebben. Gekookt voedsel verliest veel water, waardoor het lichaam bij de spijsvertering water uit de cellen trekt, wat tot uitdroging op celniveau kan leiden.
Er zijn nog veel meer (verbazingwekkend) goede redenen, maar ik zou zeggen: “Ga zelf op ontdekkingsreis en laat jezelf inspireren door je eigen ervaringen.”