Dat is een vrij persoonlijke vraag. Persoonlijk, in de zin van “welke soort maaltijden wil je maken?”.
De meest gebruikte hulpmiddelen en apparatuur zal ik in deze blog vermelden. Daarna kan je voor jezelf bepalen waar jij behoefte aan hebt voor jouw persoonlijke raw vegan lifestyle.
Als je houdt van simpelweg fruit uit ’t handje en simpele salades, dan heb je misschien alleen behoefte aan een snijplank, scherp mes en een grote schaal. Anders kan je een slowjuicer, blender, dehydrator en spiralizer aanschaffen om een brede variatie aan raw vegan gerechten te maken.
Laten we beginnen met de basics.
Om te beginnen zijn een snijplank en een scherp mes onmisbaar in een raw vegan keuken. Tenzij... je alleen groente en fruit nuttigt, die je zo kan eten of met de hand kan pellen. Aangezien er weinig of geen mensen zijn die dat doen, ga ik hier weer verder met schrijven over de keukenbenodigdheden.
Zelf gebruik ik een houten snijplank en een keramisch mes. Waarom hout, en waarom keramisch? Omdat dit de meest natuurlijke producten zijn, die het voedsel niet nadelig beïnvloeden als het hiermee in aanraking komt. Maar hout kan toch gaan schimmelen? Ja, dat klopt. Het is dus belangrijk om na ieder gebruik direct je snijplank schoon te maken en goed af te drogen. Kan ik dan voor de hygiëne niet beter een glazen of stenen snijplank gebruiken, want dat is toch ook van natuurlijk materiaal gemaakt? Nee en ja. Nee, je kan geen glazen snijplank gebruiken als je een keramisch mes gebruikt, want dan kan hij breken. Ja, een glazen of stenen snijplank is hygiënischer dan hout, maar dan zal je een ander soort mes moeten gebruiken.
Wat is er mis met een stalen mes? Een stalen mes kan stukjes afgeven aan het voedsel dat je snijdt, wat niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Zware, giftige metalen wonen graag in onze hersenen en kunnen onze hersenfunctie en gemoedstoestand beïnvloeden, en dat wil je toch zeker niet? Daar wordt je niet slimmer van! Bovendien kan voedsel een rare smaak krijgen en in voedingswaarde dalen. Bij een keramisch mes is dat niet het geval.
Als je niet-biologische groenten, zoals wortels en bietjes gaat bereiden, of als ze zó veel zand bevatten dat je het er bijna niet vanaf krijgt, dan kan je hiervoor een dunschiller gebruiken. Hiervoor geldt hetzelfde als voor een mes: gebruik het liefste een keramische dunschiller.
Wat ik zelf handig vind om wortels en dergelijke schoon te maken is een groenteborstel. Deze kan je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille kopen. De mijne heeft twee soorten haren: medium en hard. De kant met de medium haren gebruik ik voor bijvoorbeeld komkommers en courgettes, die een vrij zachte schil hebben. Zo poets je de schil er niet vanaf, die juist zoveel waardevolle voedingsstoffen en vezels bevat. Dat zou zonde zijn, toch? De harde kant gebruik ik voor harde groenten, zoals wortels en bietjes.
Aangezien de salades die de meeste raw vegans eten ongeveer net zo groot zijn als de gemiddelde salade waar een heel ‘standaard’ gezin van eet, is het handig als je per persoon zo’n grote kom of schaal in huis hebt. Zelf heb ik bamboe schalen in diverse maten. Ik gebruik liever houten schalen dan glazen of stenen kommen, omdat ik hout veel sfeervoller vind. Het staat zo warm en gezellig... ik gebruik zelfs bamboe bestek. Hiervoor geldt trouwens hetzelfde als voor de metalen messen. Je behoudt de smaak van je heerlijke eten, zonder dat het lijkt alsof je opeens een hap staal naar binnen werkt.
Zo, dit waren de basics. En dan nu... op naar de hulpmiddelen en apparatuur voor de maaltijden die wat meer tijd vragen.
Met een blender kan je echt vanalles maken. Smoothies, soepen, sauzen, notenmelk, ijs en zelfs sap. Sap? Daar heb je toch een ander apparaat voor nodig? Kan wel, maar hoeft niet. Daar kom ik straks op terug.
Als je nog maar net bent begonnen met meer raw food in je leven te integreren, dan zou je eerst een goedkope blender kunnen kopen om te kijken of het echt iets voor je is. Op een gegeven moment voel je vanzelf aan of je behoefte hebt om hiermee gerechten te blijven maken en zal je vanzelf kiezen voor een professionele blender, als dat financieel haalbaar is.
Zelf gebruik ik al jaren een hogesnelheidsblender, een Vitamix, en ik ben er erg tevreden over, maar er is inmiddels een andere soort blender op de markt: de vacuümblender. Bij een vacuümblender wordt alle lucht uit de blendbeker gehaald zodat er tijdens het blenden geen luchtlagen kunnen ontstaan, waardoor de ingrediënten niet zullen oxideren. Producten die hiermee gemaakt zijn, blijven mooier van kleur, blijven langer vers en bevatten meer voedingsstoffen dan producten die met een standaard blender gemaakt worden.
Als je af en toe eens een sapje wilt maken, dan kan je hiervoor net zo goed je blender gebruiken. Je maakt dan eerst een smoothie in de blender en zeeft deze vervolgens met een notenzak boven een grote kom. Dan blijft de pulp achter in de zak en heb jij je sap gemaakt én je handspieren getraind! Je kan hiervoor trouwens ook een zeef gebruiken, maar mijn ervaring is dat er dan meer sap tussen de pulp in de zeef achter blijft. Zonde, toch? Met een notenzak kan je door flink te knijpen meer sap in je kom krijgen.
Ben je van plan om veel sapjes te maken? Dan zou ik een slow-juicer aanschaffen. Bij je keuze voor welke slow-juicer je het beste kan kiezen, is het belangrijk om van tevoren te weten of je veel groente of fruit wilt sappen.
Sommige juicers kunnen het allebei heel goed, maar sommige zijn beter geschikt voor alleen harde groente en bladgroen en andere weer meer voor zacht fruit. Ik heb ruim vijf jaar gebruik gemaakt van een horizontale slow-juicer, de Omega Sana, die supergoed is in het maken van groene sapjes, maar moeite heeft met het persen van fruit en zachte vruchten, zoals tomaat.
Fruit eet ik het liefste zo uit ’t vuistje of in een smoothie, maar op een gegeven moment ben ik me gaan ergeren aan de slechte kwaliteit van het fruit in ons land en heb ik besloten er sap van te maken, zodat ik niet meer te maken heb met bijvoorbeeld de taaie schil van druiven uit de supermarkt. Bovendien ben ik erachter gekomen dat verse fruitsap ontzettend goed is om je lichaam te ontgiften. Ik ben ervan overtuigd dat het voor ieders belang is om te ontgiften, omdat we zwaar vervuild zijn door onder andere een ziekmakend voedingspatroon en een vervuilde lucht. Aangezien de fruitsappen me goed zijn bevallen, heb ik besloten te investeren in een Angel-juicer met twee verschillende zeven: één voor groentesap en één voor fruitsap. Ideaal!
Tip: Op bijvoorbeeld de website slowjuice.nl kan je uitgebreide informatie vinden over de verschillen tussen juicers.
Waar bewaar je je sapjes in?
Dat ligt eraan. Als ik ze meeneem buiten de deur, doe ik ze in lekvrije bekers, maar thuis bewaar ik ze in glazen potten of flessen. Glas is een natuurlijk product en het staat ook gewoon lekker fleurig in de keuken of koelkast, met zo’n mooi gekleurd sapje erin.
Om deeg voor cake of taart, of om de vulling van bliss balls of chocolade te maken, gebruik ik altijd de keukenmachine, m’n Magimix Mini. Deze is trouwens ook handig om in een korte tijd een komkommer of andere groente te raspen of fijn te snijden. Zelf ben ik niet zo gek op al het gekauw dat bij een grote salade komt kijken, dus dan haal ik al snel m’n sla door deze machine heen. Hierbij gebruik ik dan niet de rasp, maar het mes voor de schijfjes. Werkt super(snel)!
Kleine hoeveelheden saus en chocolademousse maak ik ook met m’n keukenmachine. Echt een supersimpel, maar heerlijk sausje vind ik avocado. En wat nog meer? Niks... gewoon: avocado. Echt, zó lekker smeuïg en romig. Ik krijg er gelijk trek van.
Genoeg over de keukenmachine. We gaan nu nog een stap verder in de rauwe keuken.
De meest bijzondere gerechten, die lijken op ‘normaal eten’ maak je in de droogoven, oftewel dehydrator. Deze gerechten noemen we meestal ‘raw gourmet’.
Alles wat tot maximaal 42 graden Celcius wordt verwarmd, wordt beschouwd als raw food en een dehydrator is daar speciaal voor gemaakt. Hij haalt het vocht uit de voeding en droogt het met warme lucht. Er komt wel enige planning bij kijken, want het duurt uren voordat iets klaar is.
Wat kan je er zoal mee maken? Nou... eigenlijk ’n heleboel dingen die op ‘normaal’ eten lijkt, zoals pizza’s, pannenkoeken, groentechips, crackers, kaasjes, en nog veel meer.
Als je van een bite houdt, kan je een hele voorraad crackers maken en deze kan je dan langdurig bewaren in luchtdichte bakjes. Als je ze goed hebt laten drogen, blijven ze hierin maanden goed.
“Ik zie weleens rauwe spaghetti voorbij komen. Waarmee maak je dat?”
Met een spiralizer of spiraalsnijder. Dat is een apparaat of toestel waarmee je bepaalde groenten tot mooie slierten om kan toveren. Ze zijn in diverse vormen en maten te koop, zowel elektrisch als toestellen waarmee je het met de hand maakt. Zelf heb ik een horizontale, gemaakt van kunststof, waarmee ik de slierten met de hand draai. Je kan hiermee bijvoorbeeld courgette, komkommer, winterpeen, bietjes of welke stevige ronde of langwerpige groente je ook maar wilt omtoveren tot mooie slierten.
Leuk weetje: rauwe spaghetti, gemaakt van courgette, wordt door raw vegans vaak ‘zoodles’ genoemd. Dit, omdat een courgette in het Engels een zucchini wordt genoemd, en omdat de slierten op noodles lijken.